AM KÖRKORT

AM KÖRKORT

Vanliga frågor om mopedkörkort

Frågor o svar

För att få göra dom praktiska delarna i mopedutbildning ska du ha fyllt 14 år och 9 månader, och ha ett giltigt körkortstillstånd. När du är 15 år får du skriva teoriprovet.

Skillnaderna på moped klass 1 och klass 2 är många, de har olika maxhastigheter, de ska köras på olika delar av vägen och de ska parkeras enligt olika regler.

Mopeder i klass 1 får gå i max 45 km/h och måste ha en registreringsskylt.

Utbildningen består både utav en praktisk och en teoretisk del. Du övningskör i 4 timmar med våra duktiga och pedagogiska trafiklärare som är godkända utav Transportstyrelsen. Teorikursen hålls på Körkortshuset i Liljeholmen och är 2×5 timmar.

Med Moped klass 1 får du inte köra på cykel och gångbana men med klass 2 får du göra det om det inte finns en skylt som förbjuder framförande av motorfordon vid cykel och gångbana.

Ja, du måste ha hjälm när du kör moped.

Du behöver ha ett körkort för att köra, mopeden behöver ha en registreringsskylt, du behöver använda hjälm och ha en trafikförsäkring.

Allt teorimaterial får du från oss på Körkortshuset, du kommer ha tillgång till online tester med frågor som liknar det riktiga teoriprovet. Du kommer även få gå en obligatorisk teorikurs som är 2×5 timmar och den hålls på Korkortshuset i Liljeholmen.

Det är inget praktiskt prov utan det är endast ett teoriprov som du gör hos Trafikverket.

Du hämtas upp på Körkortshuset i Liljeholmen, därefter åker ni tillsammans med läraren till övningsplatsen. På övningsplatsen får du låna moped, hjälm och mc kläder. Det går förstås att ha med sig egen utrustning.

Nej du kan inte övningsköra privat hemma utan endast hos en trafikutbildare.